Olli Kopakkala Piraattipuolueen kunnallisvaaliehdokas Helsingistä

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta

  • Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta

Naiset ovat ylivertaisessa asemassa nykysuomessa. Naiset saavat parempaa palkkaa, heillä on suuremmat ostomahdollisuudet, he päättävät parinmuodostuksesta eikä heidän tarvitse mennä armeijaan. Tulevaisuudessa naisille järjestetään myös suuremmat mahdollisuudet päästä pörssiyritysten johtotehtäviin.

Luulin pitkään, että tasa-arvo toteutuu Suomessa hyvin, kunnes eräälle kansantaloustieteen luennollemme tuli Henry Laasanen niminen vierailija. Tuon jälkeen silmäni avautuivat erilaiselle ajatusmaailmalle.

Tässä lyhyesti muutama epäkohta:

  • Naisen euro ei ole 80 senttiä. Naisten keskimäärinen tuntipalkka on Suomessa suurempi kuin miesten.  Tähän vielä lisäksi kaksoispalkka eli double pay.
  • Naisten ei tarvitse suorittaa asepalvelusta.
  • Naiset elävät keskimäärin pidempään.
  • Naisilla on parempi asema pariutumismarkkinoilla. Tämä on selvää kaikille jotka ovat käyneet joskus esimerkiksi yökerhossa.
  • Nainen saa lapsen yksinhuoltajuuden todennäköisemmin kuin mies.
  • Parisuhteessa mieheen kohdistuva väkivalta on tabu josta ei saa puhua.
  • Naiset ovat keskimäärin kauniimpia kuin miehet. (Oma mielipide)

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Uskon että tällainen "epätasa-arvo" johtuu pitkälti siitä, että naisilla on omat etujärjestönsä (feministit) kun taas miehillä ei mitään vastaavaa ole. Ja tietenkin naisten asema on historiallisesti ollut huonompi, minkä vuoksi edelleen pysytellään vanhoissa ajatusmalleissa, vaikka reaalimaailmassa onkin tapahtunut muutoksia.

Tämän epätasa-arvon julkituomisessa Henry ja Panu ovat tehneet hyvää työtä. Jatkakaa ihmisten ärsyttämistä, niin asiat edes nousevat mukaan keskusteluun!

Suurin osa ihmisistä joiden kanssa olen näistä seikoista keskustellut, ovat kokeneet nämä tiedot uusina ja ne ovat muuttaneet heidän ajatusmaailmaansa. Toivottavasti myös sinä saat tästä tekstistä jotain irti.

Ps. En halua heikentää naisten asemaa Suomessa. Haluan poistaa kaiken sukupuolien välisen erottelun, jotta jokaisella yksilöllä olisi yhtäläiset mahdollisuudet ja velvoitteet yhteiskunnassa.

Ali G - Feminism
Henry Laasanen Aamu-tv:n haastattelussa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hyvä kirjoitus. Olen samoilla linjoilla.

Käyttäjän joonasdasilva kuva
Joonas da Silva

"Naisilla on parempi asema pariutumismarkkinoilla. Tämä on selvää kaikille jotka ovat käyneet joskus esimerkiksi yökerhossa"

Tää ei nyt ihan tällasena pidä paikkaansa. Oikeemmin olis:

"Naisilla on parempi asema irtoseksimarkkinoilla. Tämä on selvää kaikille jotka ovat käyneet joskus esimerkiksi yökerhossa"

Pariutumismarkkinat ja irtoseksimarkkinat menevät vain osittain päällekäin. Lisäks pitää huomioida, että parempaa asemaansa irtoseksimarkkinoilla pääsee hyödyntämään täysimääräisesti lähinnä se suht pieni osa naisista, joka nauttii irtoseksistä miesten lailla.

Asia erikseen on sitten ne hyödyt, joita lähes kaikki nuoret naiset seksuaalisuudellaan pystyvät hankkimaan, vaikka eivät irtoseksistä olennaisesti nauttisikaan.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Oletko siis sitä mieltä, että parisuhteen muodostamisessa naisella ja miehellä on aina yhtäläiset mahdollisuudet?

Ruma, laiska ja köyhä mies lähikuppilassa

vs

Ruma, laiska ja köyhä nainen lähikuppilassa

Kummalle löytyy enemmän kysyntää?

Käyttäjän joonasdasilva kuva
Joonas da Silva

Kuten sanoin, seksikysyntää löytyy naisille keskimäärin miehiä enemmän, mutta parisuhdekysyntä on paljon monimutkaisempi asia. Et sä sen kuppilakysynnän perusteella voi tehdä sellaista johtopäätöstä, että kukaan niitä elähtäneitä pubiruusuja suhteeseen haluis sen kummemmin ku niitä äijiäkään. Käytännössähän heteromarkkinoilla parisuhdekysyntää kohdistuu miehiin väistämättä suunnilleen yhtä paljon kuin naisiin. Miehiin kohdistuva kysyntä voi toki olla kärjistyneemmin jakautunutta siten, että suuri osa kysynnästä kohdistuu pieneen porukkaan. Seksikysyntää taas kohdistuu naisiin määrällisesti selvästi miehiä enemmän, josta seuraa kysynnän ja tarjonnan epäsuhta. Parisuhdekysynnän osalta epäsuhtaa ei vallitse määrällisesti, vaan lähinnä kysynnän jakautuminen on epätasaista ja tavallaan tuottaa epätyydyttävän tuloksen kummankin sukupuolen näkökulmasta. Tosin tämä epätasapaino molemmilla em. markkinoilla ja siitä seuraava kilpailu saattavat olla ihmiskunnan kehityksen ensisijainen moottori, ja siten on hieman kyseenalaista mitä asialle tulisi tehdä;)

Tää on myös vahvasti ikäsidonnainen juttu. Tietty 20v naisiin kohdistuu ylivoimasesti eniten kysyntää sekä seksi- että parisuhdemarkkinoilla. Mut mitä vanhempia tarkastellaan, sitä enemmän tilanne tasapainottuu. Ei esim. 50-vuotiailla naisilla mitään huikeeta seksikysyntääkään oo.

Mieti nyt:

20v naisia jahtaa käytännössä 18-100v miehet--> huikee kysyntä

20v miehiä jahtaa 15-20v naiset, joista 19-20v naisetkin jo mieluummin kattelee vanhempia äijiä-->ei kummosta kysyntää 20v äijille.

Mut:

50v naisia jahtaa lähinnä 55v+ äijät, koska sitä nuoremmilla äijillä on saumoja 40+ naisiin. Tilanne muuttunu siis aika oleellisesti vrt. 20v naisiin.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

"Mieti nyt:

20v naisia jahtaa käytännössä 18-100v miehet--> huikee kysyntä

20v miehiä jahtaa 15-20v naiset, joista 19-20v naisetkin jo mieluummin kattelee vanhempia äijiä-->ei kummosta kysyntää 20v äijille.

Mut:

50v naisia jahtaa lähinnä 55v+ äijät, koska sitä nuoremmilla äijillä on saumoja 40+ naisiin. Tilanne muuttunu siis aika oleellisesti vrt. 20v naisiin."

Minkätakia 50v-miehellä on mahdollisuus saada 40+ nainen? Muuta kuin jos on hyvät tulot tai muuten valtaa? Siis suhteessa samanikäisiin naisiin?

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

Listaan voi vielä lisätä miesten suurempi koulupudokkuus ja sitä kautta myös syrjäytyminen sekä asunnottomuus. Osa miesten rikollisuudesta selittyy myös tätä kautta.

Lista on kyllä hyvä. Seuraavaksi pitäisi kysyä tärkein kysymys:"Mitä me voisimme asialle tehdä?" Siihen kun löytyy vastaus, niin asia etenee.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Minusta suuri ja ehdottomasti tarpeellinen askel ennen mitään mielekästä muutosta on saada ihmiset, varsinkin päättäjät eri askeleilla, sisäistämään nämä tosiasiat. Tasa-arvo ei kehity kun ihmisillä on virheellinen kuva todellisuudesta yhdistettynä kuluneisiin asenteisiin.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Niin, mitä enemmän asiasta puhutaan, sitä enemmän muutosta voidaan saada aikaan.

Mun mielestä kyseessä pitäisi olla enemmän asennemuutos kuin esimerkiksi mikään pakolla läpi ajettava lakimuutos.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Erityisen mielelläni lisäisin listaan koulusta puheen ollen sen, kuinka eriarvoista suhtautuminen on tyttö- ja poikaoppilaisiin. Tytöt kun hymyilevät nätisti ja niiavat, niin erityisesti naispuoliset opettajat ovat tyytyväisiä. Pojat taas ovat jo lähtökohtaisesti opettajiston silmissä potentiaalisia tulevaisuuden maanteiden kauhuja, maanvaivoja ja koltiaisia, jotka kiipeilevät ja nujuavat.

Siinä ei ole mitään somaa ja herttaista - toisin kuin nukkeleikeissä ja narun hyppelyssä. Heille on parempi huutaa ja antaa tunneillakin ohjeet vain lyhytsanaisesti, koska ovat kuitenkin tyhmiä, eivätkä tajua tarkempia. Tytöt menestyvät keskimäärin peruskoulussa poikia paremmin mahdollisesti jonkunlaisen tästä kumpuavan syyn johdosta.

Kenties jo suhtautuminen koulussa vaikuttaa siihen, kuinka pojannaskalit eivät välttämättä yleistiedolla tai järjellä loista. Tyttöihin suhtaudutaan suopeammin ja pärstäkerroin saattaa pyöristää numeroita ylös päin. Jokainen "rasavilli pojanviikari" kun ei ole luonnostaan paha - ainoastaan luova ja lapsuudessa luovuus saattaa purkautua tavalla, jota pidetään villinä käytöksenä/koheltamisena/you name it.

Henrik Sandberg

Mielenkiintoinen kirjoitus. Olisi tosin kiva kuulla myös jonkun naispuolisen kommentoijan ajatuksia asiasta.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Samaa odottelen itse. Facebookissa on jo vähän tullut kommentteja, joten kaipa tännekkin joku löytää tiensä.

Henry Laasanen

"...eräälle kansantaloustieteen luennollemme tuli Henry Laasanen niminen vierailija."

Ai sinä olit sillä luennolla. Mielenkiintoista. Olen pitänyt luennon parina vuonna ja luennon aiheena oli "Pariutumismarkkinat".

Pääsin myös lukemaan toissavuotisen luennon palautetta ja palautteen perusteella luennosta pidettiin, mm.

"Vierailuluennot toivat hyvää ja hauskaakin vaihtelua - Laasasen luento oli huikea!",
"Erittäin mielenkiintoiset vierailuluennot - parhaat tähän asti millään kurssilla"

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Juu, muutenkin koko kurssi oli varmaan paras koskaan käymistäni. Kyseessä on siis Petri Kuosmasen Mikrotalous 1 Vaasan Yliopistossa. Muina vierailijoina olivat mm. pokeriammattilainen Ilkka Koskinen.

Kiitos vain luennosta, varmaan ollut mukava vetää luentoa ihmisille joista suurin osa ymmärtää peruskäsitteet joihin kirjoituksesi perustuvat. Verrattuna siis netissä tyypilliseen "ei ihmisestä saa tehdä tehdä numeroita, missä on rakkaus?" :)

Käyttäjän joonasdasilva kuva
Joonas da Silva

"Ja se on sitten laskettuko niin, että kun naiset elää pidempään kuin miehet niin sillä perusteella keskimäärin naisten ansiot on suurempia? Eikun.. miten se lasketaan"

Kun vakioidaan tehdyt tunnit, naiset tienaa aika lähelle saman ku miehet. Ei tartte huomioida naisille maksettuja pidempiä ja siten suurempia eläkkeitä. Yleensä kun jauhetaan sitä 80 senttiä- mantraa, puhutaan kokonaisvuosiansioista, joissa ei oo vakioitu tehtyjä tunteja. Tää vaan jätetään yleensä mainitsematta, kun halutaan pönkittää naisten uhriasemaa.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Tässä linkki vielä tuohon Emeritustutkija Pauli Sumasen tekemään kirjaseen, jossa asiaa katsotaan tilastokeskuksen tietojen kautta:

http://www.tasa-arvo.com/u0-palkkatasa-arvokirja-n...

"Keskituntipalkat ansiotulosta vuonna 2006

Naiset 22,71
Miehet 22,21"

Käyttäjän joonasdasilva kuva
Joonas da Silva

Sumasesta viel. Sen tutkimuksis on mielenkiintosta dataa, mut toisaalta se käyttää myös äärimmäisen kyseenalasia jippoja saadakseen naisten tuntipalkat miesten vastaavia isommiks. Ts. olis parempi pysyy asiassa ja jättää tunteet ja "prostituutio"- korjaukset yms. pois siitä tutkimuksesta, kun kerran näyttää siltä, että feministien myytit murtuis ihan kovan datan pohjaltakin. Ks. toi sun laittama linkkis.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Juu. Tämä taitaa vaivata liian monia oman asiansa puolesta taistelevia. Kun vastapuoli vääristä tilastoja, niin on helppoa itsekin lähteä samalle tielle.

Käyttäjän joonasdasilva kuva
Joonas da Silva

Olli:

"Minkätakia 50v-miehellä on mahdollisuus saada 40+ nainen? Muuta kuin jos on hyvät tulot tai muuten valtaa? Siis suhteessa samanikäisiin naisiin?"

No siis jos puhutaan parisuhdemarkkinoista, niin 50v miehen arvo ei oo laskenu suhteellisesti läheskään yhtä paljon ku naisen. Biologisesti se johtuu luultavasti lähinnä siitä, että 50v mies voi edelleen tuottaa jälkeläisiä mut 50v nainen ei. Sitä kautta ne preferenssit sit lienee muodostunu sellasiks, et naiset tuntee vetoa itteään vanhempiin ukkoihin. Tietty äijäl on hirvee etu jos sattuu olee statusta, mut periaatteessa suht nuoretkin naiset voi kokee 50v äijän viel ulkoisestikin puoleensa vetäväks tai ainakin karismaattiseks.

Eli tiivistettynä molempiin sukupuoliin pätee et kysyntää kohdistuu lähinnä lisääntymiskykysiin yksilöihin. Miehillä se kyky on vähenevästi melkeen koko elämän, joten kysynnän muutokset ei oo niin jyrkkiä ku naisilla. Naisten lisääntymispotentiaali on sekä ajallisesti lyhyempi että määrällisesti per yksilö paljon pienempi ku miehillä, josta taas seuraa et niihin lisääntymisikäsiin naisiin kohdistuu hirvee ylikysyntä ja sit lisääntymisiän jälkeen se kysyntä romahtaa paljon jyrkemmin ku miehillä missään vaiheessa.

Mut siis joo, en välttämättä väitä, et 50v äijäl olis absoluuttisesti paremmat markkinat ku 50v naisel. Väitän, et 50v äijäl on suhteellisesti huikeesti parempi asema ikäsiinsä naisiin nähden ku mitä 20v äijäl on ikäsiinsä naisiin nähden, jotka on markkinoiden ylivoimasii ykkösii.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Oukkidoukki, nyt ymmärrän mitä tarkotat. Ihan mahdollista että näin on.

j.olavi heikkinen

feminismin näkökulmasta naisten tärkeimpiä tasa-arvo-ongelmia ( suomessa ) nykypäivänä lienevät 81 sentin euro eli naisten pienempi bruttoansiotaso keskimääräisesti laskettuna per vuosi, mikä heikentää heidän taloudellista riippumattomuuttaan. naisille kohdentuvat sosiaaliset tulonsiirrot tosin loiventavat tätä ansiotuloeroa jonkin verran, mutta ne eivät kartuta varallisuutta.

toinen tärkeä epäkohta löytyy tuon ensimmäisen johdannaisena eli naisten huonompi asema työelämässä siirtyy myös heikommaksi asemaksi yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. tämän takia poliittisessa päätöksenteossa ja julkista valtaa käyttävissä virastoissa on käytössä sukupuolikiintiöt.

kolmantena voi mainita naisiin kohdistuvan väkivallan, joka etenkin seksuaaliväkivallan osalta on selkeästi sukupuolittunut ilmiö. toisaalta perheväkivaltaa ei enää voi pitää selkeästi asymmetrisenä ilmiönä, sillä 80-luvun alusta tilastoitu naisuhrien määrä on laskenut perheväkivallan osalta neljäsosaan kun vastaavana ajnakohtana miesuhrien tilastoitu määrä on osin jopa seitsenkertaistunut. perheväkivaltaa voi käsitellä silti sukupuolittuneena ilmiönä laadullisilla tekijöillä tarkastellen, määrät ovat sitten kylläkin likimain yhtäsuuret.

feminismin pirstaloitumisen myötä miesliike on voimistunut ja osannut jo tuoda kiitettävästi omaa agendaansa esille, mikä näkyy myös valtioneuvoston tasa-arvo-ohjelmassa omana ( pienenä ) teemaosionaan. muutenkin tasa-arvokeskustelu on jopa varsin rivakasti eli noin alle kymmenessä vuodessa hajaantunut pienemmille "taistelukentille" suurten ja selkeiden linjojen feidautuessa. esimerkiksi ulkonäköpaineet koskettavat nykypäivänä myös nuoria miehiä, samoin yhteiskunnallinen syrjäytymiskehitys ja koulupudokkuus voidaan katsoa miesten selkeäksi tasa-arvo-ongelmaksi.

j.olavi heikkinen

tuosta 81 sentin eurosta vielä, että suurin selittävä tekijä lienee sukupuolirooleissa, jotka vieläkin johtavat naisten suurempaan lastenhoitovastuuseen. lapset hankitaan yleensä nuorena, jolloin myös työura on vasta alussa. jo parinkin lapsen hankinta ja täysvastuullinen hoito heikentää naisten työmahdollisuuksia ja uralla etenemistä. sami napari -niminen tutkija on tästä varsin näppärästi esittänyt valideja tilastoja ja adekvaattia tutkimustietoa, kuinka miehet "karkaavat" naisilta työurille ja paremmille palkoille heti opintojen päätyttyä.

tämän takia perhevapaiden tasainen jakaminen 666-mallin tai vastaavan mukaisesti johtaisi ansiotuloeron ( palkkaeron ) pienenemiseen. muutenkin perhevapaiden ja -vastuiden jakaminen lisäisi myös miesten omaa hyvinvointia,- esimerkiksi asennetasolla työstressi lieventyy => terveempi ja ehkä pidempi elämänkaari.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Työelämään sijoittumisessa on juuri kyse siitä, että kun naiset tekevät vähemmän töitä, niin se kertautuu nopeasti vähäisemmäksi työkokemukseksi. Tunti päivässä on jo pikkuhiljaa pari vuotta vähemmän työelämässä. Tähän päälle vielä muutama lapsi, niin ollaan tilanteessa jossa saman ikäisellä ja saman koulutustaustan omaavalla miehellä on viiden-seitsemän vuoden etumatka CV:ssä.

Lisätään tähän vielä se, että hyvin koulutetuilla naisilla on yleensä hyvin koulutettu mies, joka tienaa hyvin. Tämä johtaa taas siihen, että hyvin koulutetut naiset voivat olla kotona hoitamassa lasta paljon pidempään.

Kyse on siis henkilön omista preferensseistä, eikä mistään miesten salaliitosta naisia vastaan.

Tämän takia erilaiset kiintiöpaikat on aika hassuja. Varsinkin pörssiyritykset varmasti valitsevat aina parhaat mahdolliset työntekijät.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Niin siis toki vuositasolla laskettuna, mutta kuten tuosta kirjoituksestani käy ilmi, tuntipalkassa naiset jäävät jo melkein voitolle.

Perheväkivallassa vaikuttaa myös se, että miehet harvemmin ilmoittavat väkivaltatapauksista. Tästähän oli tutkimus, jossa todettiin että yläasteella pojat kokevat monta kertaa enemmän väkivaltaa tyttöjen tekemänä kuin tytöt poikien tekemänä.

Olen useamman kerran nähnyt esimerkiksi yökerhossa kun vihainen nainen lyö miestä kasvoihin, eikä tähän puututa juuri mitenkään. Jos asemat käännetään toisinpäin kyseessä on kyttäjuttu.

j.olavi heikkinen

perheväkivaltaan suhtautumisessa on vaikuttanut vanhat tilastotiedot ja "perinteinen" kampanjointi,- vasta viime vuosina on luotettavista tutkimuksista käynyt ilmi perheväkivallan monimuotoisuus. heuni.fi -sivuilta löytyy miesuhri-tutkimus viime vuoden lopulta, jossa suoraan lukuarvot näyttävät määrällisen "tasa-arvon" toteutumista. itse kylläkin tiesin asiasta jo vuosia sitten :

http://www2.aamulehti.fi/keskustelu/thread.jspa?th...

nuorisotutkimuksista, joihin viittaat, on jo vähän pidemmältä aikaväliltä ollut viitteitä tyttöjen käyttämän väkivallan lisääntymisestä seurustelusuhteissa.

tuo perhevastuun tasaisempi jakaminen vanhempien kesken ja lasten hankinnan kustannusten maksatuksen jakaminen tasaisemmin työantajien välillä ( tai perhevapaiden rahoituksen siirtäminen suoraan korvamerkitylle rahastolle ) parantaa suoraan naisten mahdollisuuksia työelämässä. sekään ei kuitenkaan ole "lopullinen" ratkaisu, sillä lisääntyminen koskettaa fyysisesti naisia huomattavasti enemmän ja joka viides lapsiperhe on yksinhuoltajaperhe. kuitenkin voi arvioida, että isien suurempi vastuunotto lastenhoidosta pienentää merkittävästi palkkaeroa. fysiologiset erot ja esimerkiksi puhtaasti sukupuolia erottavat hormonitoiminnan erot taas pyrkivät säilyttämään palkkaeroa, koska miehet ovat luonnostaan kilpailuhenkisempiä ja konkreettisesti tavoitteellisempia myös työelämässä.

palkkaero on mielestäni tällainen ns. ikuisuuskysymys, josta käydään vielä neuvottelua vuosikymmentenkin päästä.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

"Melkin? Toki. Naisia kun on ns. miesvaltaisilla aloilla yhä enemmän.
Oman lapseni kohdalla kun hän mietti mihin koulluun menee peruskoulusta, sanoin että älä valitse naisvaltaista alaa kun niissä ei tienaa kunnolla. Muutenkin kun itse olen paljolti työskennellyt alipalkattujen naisten kanssa ja paljon niissä on niitä huushollinaisia, joilla ei ole juurikaan kodin ulkopuolisia harrastuksia, mitä nyt jossain keppijumpassa käyvät ja itseään viihteelle pynttäävät joskus, sanoin että jotain muuta mieluimmin.
Niin hän sitten on kouluttautunut naisille epätyypillisiin töihin ja on tienaillut enemmän kuin jossain naisvaltaisilla aloilla ois."

Näinhän se varmaan menee. Esimerkiksi ekonomeja valmistuu ainakin jenkeissä tällä hetkellä enemmän naisia kuin miehiä. Jokainen voi itse valita millaisia töitä haluaa ja millaista palkkaa. Jos tykkää työstään, niin ei se kohtuullinen palkkakaan yleensä haittaa. Itse en kyllä tekisi ikävää työtä vaikka siitä saisikin paljon palkkaa. Onneksi itse olen kouluttanut itseni osaajaksi alalla josta tykkään.

"Poliisilla kuitenkin on velvollisuus nostaa se syyte.
Soittakaa hyvät ihmiset poliisille kun näete väkivaltaa. Aivan sama onko se vatipää mies vai nainen kuka lyö."

Tuokin on ihan totta. Pitäisi varmaan aktiivisemmin toimia näissä tilanteissa, mutta kaipa vanhat käyttäytimismallit ovat löytyvät myös minusta.

Anni Loren

"naiset tuntee vetoa itteään vanhempiin ukkoihin."

Joku sanoi täällä näin. Voin tietenkin puhua vain omasta puolestani mutta minä ainakaan en tunne vetoa itseäni vanhempiin miehiin enkä varsinkaan ukkoihin! Muutaman vuoden nuorempi mies on kokemukseni mukaan osoittautunut parhaaksi.
Kiitos Pirjo kun jaksat vastailla näille pojille, tulee jotain järjen ääntäkin esiin näillä pesättömien palstoilla:)

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Kukaan ei ole täällä mitään tuollaista väittänyt. Kiitos kuitenkin kun tulit kertomaan omista ennakkoluuloistasi :).

Anni Loren

Joonas da Silva 16.36
"Sitä kautta ne preferenssit sit lienee muodostunu sellasiks, et naiset tuntee vetoa itteään vanhempiin ukkoihin."

Käyttäjän joonasdasilva kuva
Joonas da Silva

Tollanen plöräytys nyt ei tietenkään ansaitsis ees vastausta, mut jotenkin sietämätöntä kun ite perustelee juttunsa ja sit joku käy heittämäs tollasen sisällöttömän ja täysin epäoleellisen vastauksen.

Sil ei tosiaan oo merkitystä, tunnetko sinä vetoa vanhempiin vai nuorempiin miehiin tai vaikka naisiin. Pointti oli, että keskimäärin naiset pariutuvat itseään vanhempien miesten kanssa ja että miehillä ikääntymisestä seuraavat markkina-arvon muutokset eivät ole niin jyrkkiä kuin naisilla.

Anni Loren

"keskimäärin" sitä, keskimäärin tätä. Minä nyt kuitenkin olen olemassaoleva ihminen ja nainen, en mikään keskiarvo.
Saattehan te täällä keskenänne kirjoitella yleistyksiänne hyväksymättä niitä tosielämän faktoja jotka eivät tue omia ennakkoluulojanne. Pillastua ei kuitenkaan kannata:)

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Tästäpä kommentoin Henry Laasalle ylempänä tuolla kommenteissa:

"Kiitos vain luennosta, varmaan ollut mukava vetää luentoa ihmisille joista suurin osa ymmärtää peruskäsitteet joihin kirjoituksesi perustuvat. Verrattuna siis netissä tyypilliseen "ei ihmisestä saa tehdä tehdä numeroita, missä on rakkaus?" :)".

Eli voin selittää sulle, että kun puhutaan matemaattisista malleista ja yleistyksistä niin silloin todellakin yleistetään, eikä puhuta yksittäistapauksista. Eihän kenenkään perheessä ole 1,8 lasta? Silti tätä keskiarvoa käytetään ihan hyvällä menestyksellä päätöksenteossa.

j.olavi heikkinen

tiesitkö, että "pesä"pallo on kehitetty nimenomaan nuorten naimattomien miesten lajiksi tahko pihkalan toimesta,- pelaajat pitävät tiukasti kiinni mailanvarresta ja ovat valmiita syöksymään koti"pesään". pelissä käytetään myös räpylöitä, joilla siepataan palloja. :)

Anni Loren

Pirjo Jokinen, kirjoituksessasi (klo. 19.26) oli niin paljon asiaa että toivoisi todella että Olli ja kumppanit lukisivat sen ajatuksella läpi.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Hyvin luin ajatuksella läpi ja paljon sisälsi asiaa. Toivottavasti sinäkin jaksat perehtyä näihin teksteihin ja lukea niitä vähän neutraalimmin.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Tervehdys Olli,

Itse olen tyytyväinen naisen asemaan miehen rinnalla Suomessa. Feminismi on ollut hieno liike ja mahdollistanut naiselle samanvertaiset mahdollisuudet yhteiskunnassa sekä vapaan valinnan uran tahi kodin välillä.

Mielestäni olisi aika siirtyä feminismistä tasa-arvoon, ja kiinnittää enemmän huomiota sekä miesten että naisten hyvinvointiin tasapuolisesti.

Ongelmia on yksinhuoltajanaisilla ja (eronneilla) yksinäisillä miehillä, nämä ihmiset tulevat ensimmäiseksi mieleeni. Onhan toki muuallakin parantamisen varaa, kuten täällä esille tulleet poikien kouluongelmat ja muut ihmisten pahoinvointiin liittyvät seikat.

Uskon että elämme parhaillaan tasa-arvon kukoistuskautta joka tulee ainakin tilastoissa painumaan alaspäin. Tulevaisuus voi hyvinkin näyttää siltä, että kotiäitiys lisääntyy tuntuvasti ja työelämä miehistyy nykyisenlaisen maahanmuuton seurauksena.

Olen seurannut jyrkän patriarkaatin maista muuttaneiden naisten elämää ja vaikuttaa siltä, että menee vähintään jokunen sukupolvi ennenkuin nämä naiset alkavat vaatimaan sitä tasa-arvoa joka Pohjoismaissa jo on. Tämähän tilanne ei koske luonnollisestikaan kaikkia musliminaisia, mutta ensisijaisesti juuri pakolaisina tms tulleita naisia.

Naisverkosto ja musliminaiset Ruotsissa:
http://www.stockholmsfria.nu/artikel/87356

j.olavi heikkinen

tuo tukholman tapaus on kieltämättä paha takaisku pohjoismaiselle tasa-arvoajattelulle ja vaatisi ruotsinkin valtamedioilta suurempaa huomiota. vaikka poliittisen korrektiuden kustannuksella.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Samaa mieltä monilta osin.

Varsinkin tämä kuulostaa hyvältä:

"Mielestäni olisi aika siirtyä feminismistä tasa-arvoon, ja kiinnittää enemmän huomiota sekä miesten että naisten hyvinvointiin tasapuolisesti."

Mutta en kyllä samalla lailla koe maahanmuuttoa uhkakuvana. Puhutaan kuitenkin parin prosentin vähemmistöstä, niin ei se hirveästi pääse vaikuttamaan tilastoihin.

Varsinkin jos maahanmuuttajia ruvetaan kotouttamaan paremmin ja tarjoamaan esimerkiksi kielenopetusta.

Pitää perehtyä tuohon artikkeliin, kunhan saan vähän tyttöystävältä tukea tuossa ruotsin kääntämisessä. Itselläni on pakkoruotsi vienyt sen taidon :D

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Kun täällä on mainittu nimeni, niin kerron tuosta naisen eurosta lisää. Uusin tutkimukseni, joka on Kustannus HD:n julkaisemassa kirjassani "Vaiettua tietoa tasa-arvosta" (pyytäkää kirjastoanne tilaamaan) kerrotaan, että
1. Kokoaikatyötä tekevät miehet tekevät noin 20 % enemmän työtunteja kuin naiset.
2. Kun tämä huomioidaan Tilastokeskuksen tilastoissa, joissa tehtyä työaikaa ei ole huomioitu, niin miehehn euro onkin vain 90-98 senttiä, ILO:n samapalkkasopimuksen "sama palkka samanarvoisesta työstä" - mukaan laskettuna.

Ei siinä, "että naisen euro on 80 senttiä" ole mitään tasa-arvon vastaista, sillä mies tekee palkkansa eteen 20 % enemmän työtunteja kuin nainen.

Kuukausiansioissa mies on voitolla, tuntipalkassa nainen. Repikää nyt siitä. Kun lupasin 50 000 euroa sille, joka todistaa, että naisen keskimääräinen tuntipalkka on Suomessa pienempi kuin miehen, niin kukaan ei ollut 50 000 euroa vailla. Miettikääpä miksi?

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Hankalia kysymyksiä. Noin tasa-arvon kannalta.

* "Naisen euro ei ole 80 senttiä. Naisten keskimäärinen tuntipalkka on Suomessa suurempi kuin miesten. Tähän vielä lisäksi kaksoispalkka eli double pay."

No, "naisen euro 80 senttiä" on minustakin vähän hölmö hokema koska se ei kerro sinällään mitään todellisesta tilanteesta mistä tuo käytännössä johtuu. Eli vaikkapa siitä että naisilla on suurempi edustus joillain matalamman palkan aloilla. Aihehan on laajempi. Kun hoetaan vaan "naisen 80 centtiä", se luo kuvaa että nainen saa samasta euron hommasta 80 centtiä, ikäänkuin.
"Douple pay"- käsitteestä en ole niin vakuuttunut, Suomessa ainakaan. Paljonko esim. "miehen naiselle antamasta rahasta" se raha menee vaikkapa pariskunnan yhteisille lapsille, joiden huoltotarvikehankkijana äiti varsin monesti hääräilee - sen sijaan että "shoppailisi miehen rahoilla ja lakkailisi kotona kynsiään" :) kuten leffoissa yms. on tapana rikkaiden miesten naisilla :).
Olisiko miehet valmiita useammin kodin- ja lastenhoitoon sillä tapaa että voisivat paremmin olla naisen kotiin tuoman palkan "saamapuolella" tuossa asemassa? Siis ihan tavallisissa keskituloisissa perheissä, joita on suurin osa, jotkin miljonäärien tuhlailevat nuorikot nyt lienevät vähän marginaalinen asia tasa-arvokysymyksen keskiössä jos sitä esim. lainsäädäntöön meinaa tuoda.

* Naisten ei tarvitse suorittaa asepalvelusta.

Totta. Tätä voi käsitellä tasa-arvoilmiönä. Oma ehdotukseni voisi olla, jos ei armeijaan halua, että naisille ja miehille pakolliseksi vähintään vaikkapa kriisinhallintataitojen jakso, jossa opeteltaisiin esim. ensiaputaitoja, väestönsuojien paikat ja niihin ohjaamista..ja sen sellaista.

* Naiset elävät keskimäärin pidempään.

Tämä on vähän hullusti muotoiltu toteamus noin tasa-arvomielessä. Sen voisi muotoilla paremminkin vaikkapa että miehet tekevät keskimäärin vaarallisempia ja raskaampia töitä, joten siksi he elävät keskimäärin vähemmän aikaa. Tosin tässäkin voisi heittää esiin "mitäs valitsit tuollaisen alan"- kortin, mutta totuushan on että joidenkinhan on raskaita ja matalapalkkaisiakin hommia tehtävä.
Tämäkin on laaja aihe - ja olisikin erittäin hyvä TUTKIA kaikkiaan MIKSI miehet elävät keskimäärin vähemmän aikaa, jotta asiaa voisi korjata jollain tapaa. Jos miehillä on keskimäärin esim. vaan epäterveellisempiä elämäntapoja kuin naisilla, niin voiko se oikeastaan olla tasa-arvokysymys.
On vähän hupaisa sinällään perustelemattomana väite "naiset elävät miehiä pidempään" tasa-arvokantilta - tulee mieleen että mitäs sitten pitäisi tehdä, nirhata mummoja tietyssä "katto-iässä", niin sitten kaikki hyvin ja tasa-arvo maassa..:D

* Naisilla on parempi asema pariutumismarkkinoilla. Tämä on selvää kaikille jotka ovat käyneet joskus esimerkiksi yökerhossa.

Pariutumismarkkinat on iso ja aika hankala sosiaalinen käsite ja vyyhti, johon ei liene yksioikoisia ratkaisuja tai täsmäneuvomalleja :) Tai onhan noita yritetty laatia kautta maailman sivun.
Toki meillä on kulttuurissamme se että naista lähestytään useammin ja helpommin kuin mitä miestä (nainen lähestyisi).
On toisaalta hankala naisena lähestyä miestä, vaikka haluaisi, sikäli että helposti "pidetään tyrkkynä" varsinkin perinteisen äijämäiset asenteet omaavien miesten taholta, eikä ulkoapäin voi päätellä, omaako mies tällaiset asenteet.

* Nainen saa lapsen yksinhuoltajuuden todennäköisemmin kuin mies.

Totta, tästä on kuultu joitain varsin räikeitäkin esimerkkejä joissa on toimittu väärin.

* Parisuhteessa mieheen kohdistuva väkivalta on tabu josta ei saa puhua.

Ehkä joo. Tosin, epäilen tätä suurta naisten fyysistä parisuhdeväkivaltaa miestä kohtaan noin itse mielessäni siitä syystä kun naiset nyt ovat vähemmän vahvoja kuin miehet yleensä ottaen. En itse esim. uskaltaisi haastaa "matsiin" yhtäkään miestuttuani, vaikkeivät kaikki olekkaan mitään "kaappeja", siis lähimainkaan - on niillä enemmän lihasvoimaa luontaisesti silti.

* Naiset ovat keskimäärin kauniimpia kuin miehet. (Oma mielipide)

:D

Toimituksen poiminnat