Olli Kopakkala Piraattipuolueen kunnallisvaaliehdokas Helsingistä

Isoveli valvoo sinua myös verkossa!

  • Isoveli valvoo sinua myös verkossa!

Tiesitkö että kaikkea mitä teet verkossa seurataan? Et ole turvassa enää missään! Uusi Suomikin on mukana tässä salaliitossa.

Verkkokauppias juoksee perässäsi
Helsingin Sanomissa julkaistiin 9.2.2011 artikkeli ”Sähkökirjojen lukijoista kerätään tietoja”. Siinä Electronic Frontier Foundation varoittelee kuluttajia sähkökirjojen seurannasta.

Kun ostat ekirjan lukulaitteeseesi Amazonista, tästä jää jälki. Seuraavalla kerralla kun tulet ostamaan uutta kirjaa Amazon osaa tarkemmin suositella minkälaisia kirjoja haluaisit ostaa. Kun tämä tieto yhdistetään suoraan ihmisen henkilötietoihin, ollaankin jo tietosuojan kannalta harmaalla alueella.

Amazon tekee tätä kuitenkin paljon suuremmassakin mittakaavassa. Joka kerta kun käyt heidän verkkokaupassaan ja selailet tuotteita, tästä jää jälki ja seuraavalla kerralla kun tulet kauppaan, saat suosituksia muista mahdollisesti kiinnostavista tuotteista. Amazon myös huhujen mukaan vaihtelee tuotteiden myyntihintaa sen mukaan kuinka monetta kertaa katselet tuotesivua. Kun tuotteen hinta nousee eurolla edellisestä selailukerrasta, tulee asiakkaalle kiire ostaa se nyt, ennen kuin hinta taas nousee.

Google kartoittaa kävijöiden liikkeitä verkkosivustoilla
Amazon on hyvä esimerkki siitä miten kaupallinen toimija käyttää hyväkseen asiakkaistaan keräämää dataa. Harva netin surffaaja kuitenkaan tietää, että esimerkiksi Google seuraa käytännössä kaikkia verkon käyttäjiä. Google tarjoaa omaa kävijäseurantaohjelmaa verkkosivuston ylläpitäjille. Tämän ohjelman avulla sivuston ylläpitäjä näkee kuinka monta ihmistä sivustolla on käynyt, mistä he ovat tulleet ja mitä tehneet sivuilla. Google Analytics –nimellä kulkeva sovellus on ilmainen ja todella monipuolinen apuväline, jonka vuoksi se löytyykin jo suurimmalta osalta maailman verkkosivustoja.

Mitä laki sanoo?
"Tunnistamistietoja saa käsitellä siinä määrin kuin se on tarpeen verkkopalvelun, viestintäpalvelun tai lisäarvopalvelun toteuttamiseksi ja käyttämiseksi sekä näiden tietoturvasta huolehtimiseksi.

Tunnistamistietoja saa käsitellä vain teleyrityksen, lisäarvopalvelun tarjoajan ja yhteisötilaajan palveluksessa oleva sekä näiden lukuun toimiva luonnollinen henkilö, jonka tehtävänä on käsitellä tietoja 1 momentissa ja 10―14 §:ssä erikseen säädettyjen tarkoitusten toteuttamiseksi."

Sähköisen viestinnän tietosuojalaki

Tässä tapauksessa Google on lisäarvopalvelun tarjoaja, jolla on oikeus käyttää kerättyä dataa. Googlen kävijäseurantaohjelmalla ylläpitäjä ei voi henkilöidä käyttäjiä, vaikka tämä tieto on perjaatteessa täysin mahdollista selvittää. Onkin hyvin luultavaa, että yritys joka päätuotteenaan myy mainostilaa verkkosivustoille, olisi kiinnostunut seuraamaan minkälaisia reittejä pitkin kävijä verkossa liikkuu, vaikka asiasta ei virallisesti kerrottaisikaan.

Ihmiset syöttävät tietonsa yhteisöpalveluiohin vpaaehtoisesti
Facebook tarjoaa mainostajille mahdollisuuden markkinoida tuotteitaan omille jäsenilleen heidän sukupuolen, iän, koulutuksen sekä kiinnostuksen kohteiden. avulla. Facebook siis kerää laajoja tietokantoja siitä mitä sen käyttäjät tekevät.

Facebook on liittoutunut Microsoftin hakukone Bingin kanssa luultavasti juuri siitä syystä, että näin he saavat käyttöönsä uskomattoman laajoja tietokantoja, joiden avulla yritykset voivat kehittää palveluaan sekä mainosratkaisujaan. Hakukoneen ja Facebookin tietokantoja yhdistämällä tiedetään jo käytännössä kaikki kyseisestä henkilöstä ja hänen elämästään.

Ruokakaupat tietävät minä päivänä teet hernekeittoa
Eikä missään näistä menetelmistä ole mitään hirveän kummallista tai outoa, samalla tavallahan ruokakaupat seuraavat kanta-asiakaskorttien kautta ihmisten ostokäyttäytymistä ja liikennöintiyhtiöt kehittävät reittejään. Onhan se kuluttajan etujen mukaista, että lähikaupasta saa niitä tuotteita mitä on tottunut ostamaan. Väärinkäyttö on toki mahdollista, mutta palvelun käyttäjät hyväksyvät tämän käyttäessään hakukonetta tai yhteisöpalvelua.

Vakavin tästä seurannasta nouseva ongelma on siinä, että ihmiset eivät tiedosta sitä, eivätkä osaa estää sitä näin tahtoessaan. Kytkemällä pois tietyt tekniset ominaisuudet tai käyttämällä välityspalvelinta, voidaan verkossa liikkua kohtuullisen anonyymisti.

Tietosuojavaltuutetun pitäisi mielestäni ottaa asiaa aktiivisemmin esille. 

Käytän itse kävijäseurantatyökaluja päivittäin hyväkseni työssäni ja se on mielestäni verkkosivuston ylläpitäjälle kuuluva oikeus, joka on edellytyksenä, jotta sivuston saa tuottamaan rahaa.

Ihmisten vain tulisi tietää tästä seurannasta paremmin ja osata varautua siihen.

25 Suprising Things That Google knows about you

Googlen TJ kertoo Big Brother-skenaarioistaan

Olli Kopakkala eduskuntaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

K Veikko

Itse olen pohdiskellut sitä, miksi sähköpostin salauskäytännöt eivät ole levinneet "kansan keskuuteen". Isotkin firmat lähettävät liikesalaisuuksien luontoisia tietoja salaamattomalla sähköpostilla. Sama kuin jalkapostissa tarjouksen lähettäisi postikortilla.

Onko kyseessä "ylhäältä ohjattu" käyttäytyminen.

Käytännön tasolla:
Kuinka esim Uusi Suomi voi odottaa saavansa "kuumia" uutisvinkkejä, jos vuotajalla ei ole mahdollisuutta salattuun yhteyteen.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Uskon, että kyseessä on pelkästään tietämättömyys. Muutenkin monien isojenkin yritysten tietoturva on varsin heikossa hapessa.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

"Kuinka esim Uusi Suomi voi odottaa saavansa "kuumia" uutisvinkkejä, jos vuotajalla ei ole mahdollisuutta salattuun yhteyteen."

Toisaalta ei anonyymin sähköpostitilin luominen ole hirveän vaikeaa...

K Veikko

Perusongelma on siinä että mitä enemmän viestin sisältöä salataan, sitä enemmän pitää vastaanottajasta paljastaa.

    Jos täysin salaan viestin sinulle, on se osoitettava nimenomaan sinulle, että pystyt purkamaan sen.
    Jos haluan ehdottomasti salata viestin vastaanottajan, julkaisen viestini sanomalehdessä.

Ehkä Wikileaksin menettelyillä voisi olla jotain opetettavaa.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Wikileaksilla on varmasti ollut hyvä vaikutus tiedonvälityksen avoimuuteen ja poliitikkojen toimintaan.

Lehtien kohdalla ongelmaksi tällaisesta toiminnasta muodostuu se, että niiden pitää pystyä osoittamaan lähteidensä oikeellisuus. Anonyymisti jätetyistä "vihjeistä" tulee muuten pian kunnianloukkauksia.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Sen verran asiaa, että pitää kommendeerata.
"...Amazon myös huhujen mukaan vaihtelee tuotteiden
myyntihintaa sen mukaan kuinka monetta kertaa katselet
tuotesivua. Kun tuotteen hinta nousee eurolla edellisestä selailukerrasta, tulee asiakkaalle kiire ostaa se nyt,
ennen kuin hinta taas nousee..."

Itse en ollut uskoa silmiäni erään kameraostoksen
yhteydessä Verkkokauppa.comista samaa. Mutta hinta
nousi ainakin pari kertaa kun kävin tuotetta jonkun
kerran katsomassa.

Myönnän kyllä reilusti, että syynä voi olla joku
muukin kuin minun uteliaisuus, mutta mahdollista
tuo kyllä on - ilman muuta - se on selvä.
Eikä edes vaikeakaan.

Odotus, Harmaasusi™

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Niin. Amazonhan testaa ilmeisesti kaiken aikaa muutamaa sataa muuttujaa sivuillaan ja mittaa mitkä muutokset maksimoivat sisään tulevan rahan määrän.

Tuotteen eksklusiivisuus ja kasvava hintahan ovat ihan markkinoinnin perusteita, niin kaipa ne hiljalleen tulevat myös suomalaisten verkkokauppojen käyttöön.

Peter Kreisler

Väitin tuttavalleni, että sähköpostini on kohtuullisen turvallinen. Seuraavana päivänä hän toi minulle lähettämiäni ja vastaanottamiani sähköposteja, tulostettuna jostain muualta kuin minun koneeltani. Omalta koneeltani en löytänyt merkkiäkään käynnistä. Tietomurron tehnyt tuttavani on ohjelmoija, ei mikään huipputason spesialisti. Hän ilmaisi asian hyvin toteamalla, että sähköpostit on kuin avoimia postikortteja.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Sähköpostiin murtautuminen ei ole mikään hirveän vaikea juttu. Jo ala-asteella kävin ensimmäisen kerran kirjautumassa naapurin mailiin ilman hänen salasanaansa.

Yläasteella lähettelimme tuntemattomille ihmisille kaverini kanssa pikaviestintäjärjestelmän kautta saastutettuja näytönsäästäjiä ja otimme heidän koneitaan haltuumme.

Enkä ollut edes erityisen kiinnostunut näistä "hakkerointijutuista". Ohjeet vain sattuivat löytymään niin helposti verkosta, että heikolla englanninkielen ymmärtämiselläkin niitä pääsi hyödyntämään.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Onneksi ei edes vältämättä tarvitse itse osata mitään, vaan netistä voit parilla sadalla palkata helposti vaikka intialaisen työntekijän hakkeroimaan puolestasi.

Seppo Hildén

"Yläasteella lähettelimme tuntemattomille ihmisille kaverini kanssa pikaviestintäjärjestelmän kautta saastutettuja näytönsäästäjiä ja otimme heidän koneitaan haltuumme."

Great, mitä muuta vastuullista toimintaa kansanedustajaehdokas on kerinnyt pienen ikänsä aikana tehdä?

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Tämän lisäksi olen alaikäisenä juonut alkoholijuomia ja kaipa varmaan joskus myös koittaa polttaa tupakkaa. Kaverin kanssa ainakin joskus nuorena käärittiin ihan paperista "tupakoita" ja poltettiin niitä.

Nuorena tulee tehtyä kaikenlaista typerää, mutta ainakin noista hakkerointileikeistä olen oppinut hyvin paljon. Mitään pahaa näistä ei myöskään seurannut kenellekkään, vaan kyseessä oli vain omien taitojen testailu.

Kannattaa muuten tutustua tapoihin miten tietoturvayhtiöt palkkaavat jengiä.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

http://winku.fi/varasto/salasanalista-2010 Tuon kautta saa myös ihan hyvän kuvan millaisessa maailmassa nykyajan nuoret elävät.

Toimituksen poiminnat